Kategorier
Vitaminer

Vanligt med D-vitaminbrist i Spanien

Trots många soltimmar lider många spanjorer av D-vitaminbrist. D-vitamin är ett viktigt näringsämne vars brist har förknippats med risken för olika kroniska sjukdomar som osteoporos, hypertoni, hjärt-kärlsjukdom, diabetes, autoimmuna sjukdomar, vissa typer av cancer och till och med övervikt samt fetma.

Även om D-vitamin kan syntetiseras i huden från exponering för solljus, är denna källa inte alltid tillräcklig för att tillgodose behoven. Till exempel begränsar användningen av solskyddsmedel eller den låga exponeringen för solljuset syntetiseringen.

I själva verket har studier funnit att minst hälften av den spanska befolkningen har D-vitaminunderskott. Därför är D-vitamin via kosten grundläggande. Även om det finns olika livsmedel som är berikade på D-vitamin, finns det inte naturligt i så många matvaror.

Enligt olika studier som genomförts i den spanska befolkningen finns det en låg konsumtion av livsmedel med D-vitamin såsom fet fisk och ägg.

Ökad konsumtion av ägg skulle kunna minska bristen och främja folkhälsan.

Källa:
Vitamin D Deficiency in Spanish Population. Importance of Egg on Nutritional Improvement
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31368328-vitamin-d-deficiency-in-spanish-population-importance-of-egg-on-nutritional-improvement/?from_term=vitamin+d&from_pos=7

Lämna ett svar