Låt oss se sanningen i vitögat, nästan alla människor idag är undernärda. Inte kalorifattiga (de flesta av oss äter för mycket kalorier),utan näringsfattiga. Och den tysta bristen hindrar dig från att uppnå din fulla potential.
Har det alltid varit så?
Svält och undernäring har sannolikt funnits i alla tider, men idealen har sett annorlunda ut. Tidigare var maten inte förgiftad av bekämpningsmedel och konstgödsel. Kulturella traditioner gjorde att man uppskattade näringsrika livsmedel, gjorda av naturliga råvaror. Bra exempel på det är den franska leverpastejen, rysk kefir, japansk natto, riktiga buljonger från långkokt kött som förekommit i hela världen, skaldjur längs kustområden och en oändlig variation av fermenterade grönsaker, kött och fisk. Ofta sågs maten som helig, en viktig del av kultur och som läkekonst. Man hade en nära kontakt till maten, hade man inte odlat eller jagat den själv, kände man oftast den som gjort det. Man visste på vilka ängar boskapen betat och var frukterna växt. Undantagsvis kunde man få kryddor eller annat från en annan del av världen.

Idag är det tvärtom, vi äter till största delen anonymiserad mat som levereras från världens alla hörn. Fokus ligger på att det ska vara enkelt att tillaga med enkla smaker vi känner igen, sött och salt dominerar. Vi vill att grönsaker, frukter och bär ska vara snygga att se på, näringsvärdet är underordnat. Den moderna kosten saknar rötter i den egna familjen och lokala traditioner, vi lånar hämningslöst från världens alla hörn. Maten har inte längre någon koppling vare sig till tradition, geografi eller årstid.
Den moderna maten är rik på kalorier, främst från kolhydrater samtidigt som den ofta är fattig på de livsnödvändiga näringsämnena.
Vi har blivit lurade att fokusera på makronäringsämnen, inte mikronäringsämnen. Vårt fokus ligger på mängden protein, fett och kolhydrater, men den verkliga magin spm finns i vitaminer, mineraler, enzymer och bioaktiva föreningar pratas det allt för lite om.
Stressad matsmältning
Våra matsmältningssystem är skadade. Stress, glyfosat och andra bekämpningsmedel, ultraprocessade fröoljor, mikroplaster, antibiotika och andra kroppsfrämmande ämnen har minskat vår förmåga att ordentligt absorbera den lilla näring som finns kvar i vår mat.
Vad är nyttigt?
Vår definition av ”hälsosam kost” har blivit kapad. Mycket av det vi får lära oss om vad som är nyttigt är i bästa fall vilseledande, i värsta fall korrumperade av företagsintressen. Frukostflingor är inte hälsosamma, oavsett vad de är ”berikade” med. Mejeriprodukter med lite fett är inte vad vi behöver. Och den växtbaserade industrimaten? Det är mer ett labbexperiment än näring. Juicen du köper är bara snabb energi, det höjer blodsockret snabbt, och saknar i stort sett helt andra näringsämnen.
Nästan alla har minst en näringsbrist som håller dig tillbaka. Och att korrigera det kan helt förändra hur du ser ut, tänker, känner och åldras.

Varför näringsämnen är viktigare än kalorier
De flesta är besatta av kalorier: ”Äter jag för mycket?” ”Ska jag skära ner på kolhydrater?” ”Behöver jag mer protein?”
Men det är viktigt att förstå att kroppen klarar sig inte på bara kalorier – den behöver en lång rad näringsämnen också.
Kalorier är bara energi. Näringsämnen är instruktionerna, byggstenarna och tändstiften som gör att energi kan användas på rätt sätt. Utan näringsämnen kan kalorier till och med skada dig. Överskott av kalorier utan rätt näringsämnen driver inflammation, fettinlagring och kan leda till metabola sjukdomar.
Tänk så här!
- Bedöm maten efter hur mycket näringsämnen du får i relation till kalorier.
- Tänk på det som aminosyraprofilerna i proteinet, inte bara på hur många gram de innehåller totalt. Du behöver till exempel leucin för att bilda muskler, glycin för led- och hudhälsa, lysin för kollagen och så vidare.
- Skilj mellan mättade, enkelomättade och fleromättade fetter – och förstå vilka livsmedel som levererar de fettlösliga vitaminerna (A, D, E, K1 och K2) och de livsnödvändiga essentiella fettsyrorna, omega 3 och omega 6.
- Tänk extra mycket på mineraler. Till exempel är zink, selen, magnesium och kalcium helt grundläggande och inte något man kan vara utan. Tillsammans med dessa behövs många andra mineraler, många av dem i små, men nödvändiga doser.
Anti-nutrienter
Växter vill inte bli uppätna, och till skillnad från djuren kan de inte springa bort. Naturen gav dem andra försvarsmöjligheter, olika kemikalier såsom oxalater, lektiner, och fytater som kan blockera absorptionen av viktiga mineraler och irritera tarmen. Detta betyder inte att du ska undvika att äta växter. Det betyder att du behöver lära dig hur man förbereder dem ordentligt (blötläggning, fermentering, groddning, tryckkokning). När det görs på rätt sätt, frigör du deras näringsämnen och minimerar deras nackdelar.
De vanligaste bristerna idag
Om du tror att brister bara händer i utvecklingsländer, tänk om. Även i Sverige och andra industriländer är följande brister utbredda:
- Vitamin D – Utan det är ditt immunsystem inte effektiv, du kan bli mer nedstämdhet, drabbas av hormonella obalanser och får sämre skeletthälsa.
- Vitamin K2 – För många är det den saknade pusselbiten för hjärt- och benhälsa. Den saknas nästan helt i den moderna kosten.
- B-vitaminer (till exempel B1, B9 och B12) – Avgörande för hjärnfunktion, energi och metylering.
- Vitamin C – Brist handlar inte bara om skörbjugg, för små mängder under lång tid påverkar kärlhälsa, kollagen, huden och immunförsvaret.
- Zink & Selen – Kritiska för sköldkörtel, fertilitet och immunresiliens.
- Jod – Nödvändigt inte bara för sköldkörteln utan även för andra körtlar.
- Kolin – En typ av B-vitamin som behövs främst för hjärnans och leverns hälsa.
- Kalcium – Missförstått, ofta underkonsumerat i riktig matform.
Om du får för lite av en enda av dessa näringsämnen, kommer din hälsa att drabbas. I början kanske du inte märker av något, men ju längre du går med en brist, desto mer uppenbara blir hälsoproblemen.
Näringsrika livsmedel att ha i den dagliga kosten
Vill du uppgradera din hälsa? Börja med dessa livsmedel som slår förpackade produkter ur vattnet:
- Fet fisk & skaldjur – Till exempel vild lax, sardiner, makrill och ostron: laddade med omega-3, jod, zink och selen.
- Ägg – Gulorna innehåller mycket kolin, biotin och fettlösliga vitaminer i ett perfekt paket. Äggvitan är lättupptagliga proteiner.
- Inälvsmat – Nyttigast av alla är lever. Andra nyttiga inre organ är hjärta och njure. Du behöver inte äta stora mängder av dessa, men gör det regelbundet!.
- Rött kött – Järn, B-vitaminer, kreatin, bra fetter och kompletta aminosyror.
- Råa mejeriprodukter – Kalcium, K2, probiotika och hälsosamma fetter.
- Benbuljong – Kollagen, glycin, prolin, mineraler för hud, tarm och leder.
- Havsalger – Den bästa källan för mineraler, i synnerhet jod.
- Grönsaker – Säsongsens, lokalt odlade och tillagade.
- Bär – Mycket viktigare än frukter. Rika på polyfenoler och andra nyttiga växtkemikalier. Omväxla mellan olika utifrån säsong och tillgång.
- Bra fetter – Olivolja, smör, ghee, kokosfett och talg kommer du långt med.

Från teori blir till praktik
Granska din kost
- För en matdagbok under några dagar. Räkna inte bara kalorier utan titta på främst på hur mycket vitaminer och mineraler du får i dig.
- Upptäck vad du saknar. Jämför det med listan över vanliga brister ovan.
Byt istället för att lägga till
- Byt ut en förpackad färdigrätt i taget mot en lagad, näringsrik måltid. Om du byter ut ett mål i veckan kommer du inom kort att ha en riktigt bra kost!
- Exempel: istället för flingor till frukost, ät ägg och sardiner. Istället för en proteinbar kan du välja torkat kött.
Laga mer, beställ mindre
- Industrier och restauranger bryr sig mer om smak och vinstmarginaler, inte näringsämnen.
- Ha som mål att laga minst 70–80 % av dina måltider.
Lär dig matlagningsknep
- Lär dig hur man blötlägger, fermenterar, groddar, gör långkok och använder en tryckkokare. Dessa traditionella metoder förbättrar matens kvalitet och därmed förbättras ditt näringsupptag.
Investera i variation
- Rotera dina proteiner. Rotera dina grönsaker. Rotera dina fettkällor.
- Näringsvariation är nästan lika viktigt som näringstäthet.
Tillskott på ett intelligent sätt
- Tillskott bör fylla små luckor, inte ersätta mat. Om du måste, rikta in dig på dina unika brister med högkvalitativa, biotillgängliga former.
Bygg näringsmedvetenhet
- Varje gång du äter, fråga: Ger detta mig näring, eller är det bara bukfylla?
Behöver du hjälp?
Tveka inte att höra av dig för en hälsokoll, då får du kvalificerade kostråd anpassade för dig, och vidare stöd under din hälsoresa!
Bo Engborg