C-vitamin är ett essentiellt näringsämne som spelar en avgörande roll för vår hälsa. Inte minst dess betydelse för hjärta och blodkärl har uppmärksammats av forskare världen över, och nya studier fortsätter att bekräfta dess positiva effekter. C-vitamin påverkar hjärta och blodkärl på flera sätt:
Antioxidant
C-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar blodkärlen från skador orsakade av fria radikaler. Oxidativ stress, orsakad av fria radikaler, är en betydande faktor i utvecklingen av åderförkalkning.
En översiktsartikel i The American Journal of Clinical Nutrition lyfter fram C-vitaminets roll i att minska oxidativ stress och förbättra endotelfunktionen, vilket är avgörande för blodkärlens hälsa. (Carr, A. C., & Frei, B. (1999). Toward a new recommended dietary allowance for vitamin C based on antioxidant and health effects in humans. The American journal of clinical nutrition, 69(6),1086-1107.)
Kollagenproduktion
C-vitamin är nödvändigt för produktionen av kollagen, ett protein som ger struktur och styrka till alla kroppens vävnader, inklusive blodkärlens väggar. Starka blodkärl är mer elastiska och mindre benägna att brista eller blockeras.
Forskning har visat att C-vitamin spelar en direkt roll i kollagensyntesen, vilket är grundläggande för att upprätthålla blodkärlens integritet. (Peterkofsky, B. (1991). Ascorbate requirement for hydroxylation and secretion of procollagen: relationship to inhibition of collagen synthesis in scurvy. The American journal of clinical nutrition, 54(6),1135-1140.)
Blodtrycksreglering
Studier bekräftar att C-vitamin kan bidra till att sänka blodtrycket, vilket är en viktig faktor för att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.
En meta-analys publicerad i The American Journal of Clinical Nutrition visade att C-vitamintillskott kan ha en liten, men signifikant, blodtryckssänkande effekt. (Juraschek, S. P., Guallar, E., Appel, L. J., & Miller, E. R. (2012). Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomised controlled trials. The American journal of clinical nutrition, 95(5),1079-1088.)
Minskad risk för hjärt-kärlsjukdomar
Flera studier har visat ett samband mellan högt intag av C-vitamin och minskad risk för hjärtinfarkt, stroke och andra hjärt-kärlsjukdomar.
Epidemiologiska studier har visat ett omvänt samband mellan C-vitaminintag och risk för hjärt-kärlsjukdom. (Knekt, P., Ritz, J., Pereira, M. A., Dollefeld, R., Boeing, H., & Bueno-de-Mesquita, H. B. (2004). Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts. The American journal of clinical nutrition, 80(6),1508-1520.)
Matthias Rath och hans forskning
Den tyska forskaren Matthias Rath har visat att C-vitamin i kombination med lysin är viktiga för att förebygga åderförkalkning och minska risken för hjärtinfarkt. Hans arbete har betonat vikten av dessa näringsämnen för att stärka blodkärlens väggar.
En bärande tes i hans forskning är att djur inte får hjärtifarkt, i och med att de själva kan syntetisera C-vitamin, en förmåga som människan har förlorat. Exempelvis syntetiserar getter mellan 100 och 200 mg C-vitamin per dag och kilo kroppsvikt.
Raths teorier har mött kritik inom den medicinska vetenskapen, men det finns ingen som har motbevisat hans teser. Mer forskning behövs för att fullt ut bekräfta hans teorier. Det är dock många (inklusive jag själv) som har sett att i praktiken verkar hans teorier stämma mycket väl.
Matthias Raths bok Why Animals Don’t Get Heart Attacks but People Do finns att ladda ner som en gratis pdf-fil:
https://dokumen.pub/why-animals-dont-get-heart-attacks-but-people-do-fourth-revised-edition-4nbsped-0967954681-9780967954684.html
Andra viktiga forskningsinsatser
Linus Pauling var en stark förespråkare för C-vitaminets hälsofördelar, men även hans teorier har varit föremål för diskussion och vidare forskning.
Dr. Stéphane Vannier vid Pontchaillou University Hospital i Rennes, Frankrike jämförde 65 patienter som hade drabbats av hemorragisk stroke med 65 friska individer. Resultaten visade att de som hade drabbats av stroke ofta hade lägre nivåer av C-vitamin i blodet jämfört med de friska deltagarna. Dr. Vannier föreslog därför att C-vitaminbrist bör betraktas som en riskfaktor för denna allvarliga typ av stroke.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/272741
Dessutom har en metaanalys av prospektiva studier visat att både högt intag av C-vitamin via kosten och höga nivåer av C-vitamin i blodet är associerade med en minskad risk för stroke. Denna analys fann att för varje ökning av C-vitaminintaget med 100 mg per dag minskade risken för stroke med 17 %. Likaså var högre cirkulerande nivåer av C-vitamin kopplade till en lägre risk för stroke.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3886767/
Hur mycket C-vitamin behöver jag? Och vilken sort är bäst?
Vill man ha så stor mängd cirkulerande C-vitamin i blodet behöver man ta små mängder ofta, snarare än en stor mängd vid ett tillfälle.
Absorptionen av C-vitamin (askorbinsyra) sker huvudsakligen i tunntarmen via en natriumberoende aktiv transportmekanism (SVCT1 och SVCT2, Sodium-Dependent Vitamin C Transporters). Mängden C-vitamin kroppen kan absorbera vid ett tillfälle är dock begränsad och påverkas av dosen.
Absorptionskapaciteten är dosberoende
Låga doser (30–180 mg): Vid låga doser är absorptionen mycket effektiv och kan vara så hög som 70–90 %.
Måttliga doser (200–500 mg): Absorptionsgraden börjar sjunka men är fortfarande relativt hög, omkring 50–70 %. Kroppen kan effektivt ta upp denna mängd utan betydande förluster.
Höga doser (över 1 000 mg): När dosen överskrider 1 000 mg (1 gram) sjunker absorptionsgraden markant till omkring 30–50 %. Kroppen kan inte längre hantera överskottet effektivt, och en större del utsöndras via urinen.
Mycket höga doser (>2 000 mg): Vid doser över 2 gram sjunker absorptionen ytterligare till under 20 %, och det mesta utsöndras snabbt. Detta beror på en mättnad av de aktiva transportmekanismerna i tarmen.
2. Fördela C-vitaminintaget över dagen
Eftersom absorptionskapaciteten är begränsad vid höga doser rekommenderar jag att man delar upp intaget över dagen. Till exempel ger tre intag à 500 mg en väsentligt högre total absorption än en enda dos på 1 500 mg.
Exempel:
- 500 mg tre gånger om dagen → Högre total absorption (ca 50–70 % per dos),det blir då mellan 750 och 1 050 mg/dag.
- 1 500 mg en gång om dagen → Lägre total absorption (ca 30 %),det blir då knappt 500 mg/dag.
- Vill man öka det dirkulerande C-vitaminer ytterligare kan man använda sig av C-vitaminpulver och blanda dagsdosen med ett par deciliter vatten och sedan dricka en slurk av det i timmen under hela dagen. Upptaget blir då i praktiken närmare 100 %. Dagsdosen varierar utifrån individuella behov, en bra underhållsdos för en frisk person är 1 krm (motsvarar ungefär 1 000 mg). Är man akut sjuk i t ex influensa kan man ta 2-3 tsk/dag. Det är också en bra dos att ta om man drabbas av akut stress, till exempel en bilolycka, men blir rånad eller helt enkelt tittar på en mycket skrämmande film! Vid kroniska problem med hjärta och blodkärl eller kronisk stress kan en dos på 1 tsk/dag vara lagom.
- Tar man för mycket C-vitamin kan man få problem med diarré, då vet man att nästa dag bör man sänka dosen.
Form och biotillgänglighet
Askorbinsyra är den vanligaste formen av C-vitamin. Askorbatformer och liposomalt C-vitamin kan dock vara att föredra. Askorbatformen är syraneutral, det är bättre för tänderna om man intar det ofrta och ger inte problem med magen, vilket ren askorbinsyra kan göra.
- Liposomal C-vitamin: Kan öka biotillgängligheten genom att kringgå vissa transportbegränsningar i tarmen. Det är effektiv, men dyrt.
- Kalciumaskorbat: Den är syraneutral och den billigaste formen, absorptionen är likvärdig med askorbinsyra. Nackdelen kan vara att om man tar stora mängder kan man få för mycket kalcium i förhållande till magnesium.
- Natriumaskorbat: Den är också syraneutral, relativt billig och kroppen kan enkelt utsändra eventuellt överskott på natrium.
- Magnesiumaskorbat: Syraneutral, och ger även lite magnesium, npågot som många har brist på. Det är oftast betydligt dyrare än natrium- och kalciumaskorbat.
- Camu camu i kapslar: Camu camu är ett bär som växer i amazonas regnskogar. Varje kapsel ger 250 mg vitamin C och är ett bra alternativ, särskilt om man vill slippa ha med sig en flaska. Camu är rika på bioflavonoider och andra ämnen som stöder upptaget och har synergistiska hälsoeffekter.
C-vitamin från kosten
Det är förstås ännu bättre att få sin C-vitamin från kosten, men det kan vara svårt att komma upp i tillräckliga doser på det viset.. Exempelvis apelsiner har inte lika mycket C-vitamin idag som de hade förr, eftersom man har korsat fram sorter som ska vara så söta som möjligt, och C-vitamin är surt. C-vitamin är känsligt, köper man färdig juice kan man räkna med att det finns i stort sett inget C-vitamin alls i den. Pressar man apelsiner själv får man lite, men de bioflavanoider som stöder upptaget sitter i de vita fibrerna, och de får man inte med i juicen. Citronvatten innehåller också mycket små mängder C-vitamin, det lilla som finns oxiderar om det inte dricka på en gång.
Bättre kostkällor till C-vitami
n är till exempel svarta vinbär och nypon, Även paprika och vitkål innehåller en del C-vitamin, men då behöver man äta dem råa.
Inte bara C-vitamin
Även om C-vitamin är viktigt för hjärt-kärlhälsan, är det bara en pusselbit i en hälsosam livsstil. Regelbunden motion, dagsljus, en balanserad kost, örter och flera andra näringsämnen kan behövas. Här kan du till exempel läsa om sardiner och omega 3.
Boka tid för en artärstelhetsmätning så får du en god uppfattning om hur dina blodkärl mår, och en näringsplan anpassad efter just dina behov. Enklast bokar du via telefon (0708-18 24 57) eller e-post till info@effektivfriskvard.se
Nyhetsbrev
Vill du ha vårt nyhetsbrev med hälsotips och erbjudanden?
Fylla i din e-postadress här:
https://gansub.com/s/7dfx/
Det kommer inte att översvämma din brevlåda, några i månaden ungefär.
Du kan avsluta prenumerationen när du vill.