Sardiner

Hälsosam snabbmat

  • 2024-04-25
  • Bo Engborg

Sardiner är mycket näringsrika och ger flera positiva hälsoeffekter. Här är några av fördelarna med att inkludera sardiner i din kost.

Rika på omega-3: Sardiner är en utmärkt källa till omega-3-fettsyror, som är avgörande för bland annat hjärnans funktion och den kardiovaskulära hälsan. Omega 3 bidrar till att minska inflammation och är kopplade till en lägre risk för bland annat hjärtsjukdomar. Omega-3-fettsyrorna, tillsammans med andra näringsämnen som kalium och magnesium, hjälper till att sänka blodtrycket och reglera kolesterolnivåerna. 100 gram sardiner innehåller ungefär 3 gram omega 3.

Hög proteinhalt: Sardiner är en utmärkt källa till högkvalitativt protein, vilket är viktigt för muskelreparation och tillväxt.

Sardiner i burk

Sardiner i burk är bra, men häll bort oljan!

Bra för skelettet: Sardiner är en av få matkällor som innehåller en hyfsad mängd D-vitamin och kalcium, som båda är viktiga för benhälsan.

Innehåller viktiga mineraler: De är även rika på andra viktiga mineraler som fosfor, järn och magnesium, som är avgörande för att bibehålla kroppsfunktioner och allmän hälsa.

Låg halt av tungmetaller: Jämfört med andra fiskar har sardiner en av de lägsta nivåerna av kvicksilver och andra tungmetaller, vilket gör dem till ett säkrare val för regelbunden konsumtion. Det beror på att de är både små och lever djupt ner i haven.

Stödjer immunfunktionen: Sardiner är en bra källa till selen och vitamin B12, som båda är nödvändiga för optimal immunfunktion.

Bra för hudens hälsa: Fettsyrorna i sardiner kan hjälpa till att förbättra hudens hälsa genom att minska inflammation och ge näring till hudcellerna.

Stabiliserar blodsockret: De hälsosamma fetterna i sardiner kan hjälpa till att bromsa upptaget av socker i blodet, vilket bidrar till att hantera blodsockernivåerna.

Att äta sardiner flera gånger i veckan är ett hälsosamt sätt att njuta av alla dessa fördelar.

Fler råd!

Vill du ha fler kostråd om vad som är nyttigt för dig? Boka tid för kostrågivning på telefon 0708-18 24 57 eller info@effektivfriskvard.se

Effektivfriskvård

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

I'd like to continue anyway