Dags att göra örtte av mjölke!
Ett gott örtte, kanske det allra godaste, kan man göra på mjölke (Chamerion angustifolium, kallas också bland annat mjölkört och rallarros). Det anses dessutom ha många positiva effekter på hälsan.
Traditionellt används den bland annat i Ryssland och på Grönland. Man kan ha de färska bladen i sallad, de tidiga stjälkarna kan användas som sparris. Fram på sommaren är stammarna för träiga, då passar det bra att använda bladen.
Gör så här
- Plocka blad av mjölke (rallarros, mjölkört). Ta främst bladen från övre halvan av växten.
- Lägg dem på en handduk i 3-6 timmar, inte i solen, rör om bland dem ibland.
- Rulla ihop 7-10 blad till en rulle. De ska krossas lite grann så att vätskan kommer fram och de blir mörkare i färgen. Lägga bladen i en bunke och knåda eller använd en köttkvarn.
- Packa bladen så tätt som möjligt i en burk, täck med fuktat tyg och lägg på en tyngd.
- Ställ burken varmt, i solen eller nära spisen. Idealisk temperatur är 22-26 grader.
- 3-6 timmar ger lätt smak, stark doft.
- 10-16 timmar ger stark doft, syrlig och torr smak.
- 20-36 timmar, väldigt torr, inte sur och svag arom.
- När fermenteringen är klar avslutas fermenteringen. Lägg dem i ugnen på 100 grader i två timmar. Det ska vara helt torrt och gå lätt att smula sönder.
- Förvara det färdiga teet torrt. Teet mognar, efter månad är det ännu godare!
- Blommorna behöver inte fermenteras, det räcker att torka dem. Blanda sedan blommorna med det färdiga teet.
- För variation kan man blanda teet med torkade bär, till exempel smultron, blåbär eller hallon.
- Låt teet dra i tio minuter, håll tekannan varm med en handduk under tiden. DSet här teet blir inte beskt om det drar för länge. När man har serverat den första omgången kan man genast hälla på nytt vatten och låta det dra i 15 minuter. Andra koppen blir ännu godare!
Det går även att göra te på samma sätt av exempelvis körsbärsblad, persikoblad, äppelblad och hallonblad. Av dessa tycker jag att fermenterat te på körsbärsblad är godast, äppelblad ger ganska lite smak.
Hälsoeffekter
Mjölke innehåller bland annat quercetin, kaempferoler, karotenoider, B-vitaminer, C-vitamin, polysackarider, pektin, klorofyll, fytosteroler, triterpenoider, komariner, akaloider och garvämnen. Dessutom innehåller de järn, koppar och mangan, kalium, kalcium och magnesium. Mjölkört anses:
- Öka hemoglobin om man dricker det regelbundet.
- Stärka nedbrytningan av lipider och testosteron.
- Ge betasitosteroler som används mot prostatabesvär.
- Reglera blodtryck.
- Sänka stresss
- Motverka inflammation
- Stärka slemhinnor i tarmsystemet
Prova själv!
Den växer vilt i stora delar av landet, den trivs bland annat på kalhyggen. Men plocka den inte nära trafikerade vägar.