Fett och sjukdomar

Kopplingen mellan moderna matoljor och sjukdomar

Fett och sjukdomar

  • 2025-06-20
  • Bo Engborg

Insulinresistens är en av vår tids största folkhälsoproblem. Trots decennier av forskning är orsakerna fortfarande omstridda. I en ny, omfattande artikel utmanar läkaren Catherine Shanahan rådande kostparadigm och pekar i stället ut en kraftigt ökad konsumtion av raffinerade växtoljor – särskilt de fröoljor som kallas RBD (refined, bleached, deodorized) – som en central drivkraft bakom både insulinresistens och cancer.

En ny modell: Energi, inte insulin

Shanahan introducerar en alternativ förklaringsmodell – The Energy Model of Insulin Resistance. Den bygger på hypotesen att det inte är bristande insulinkänslighet i sig som är den primära orsaken till insulinresistens, utan snarare en ökad cellulär efterfrågan på glukos. Detta drivs av oxidativ stress, som i sin tur uppstår när cellerna utsätts för höga nivåer av fleromättade fettsyror från RBD-oljor.

Från traditionellt fett till inflammatorisk modernitet

Historiska data visar att amerikaners intag av mättat fett inte har ökat sedan 1900-talet. Däremot har intaget av fleromättade fetter, främst från sojabön-, majs- och rapsolja, ökat med över 300 %. Dessa oljor utgör nu omkring 30 % av amerikaners dagliga kalorier. Till skillnad från traditionella fetter som smör och talg är RBD-oljor kemiskt instabila, saknar skyddande antioxidanter och producerar giftiga nedbrytningsprodukter (som aldehyder) både vid tillverkning och upphettning.

Oxidativ stress och “The Warburg Effect”

När kroppens celler försöker metabolisera dessa oljor uppstår oxidativ stress som stör mitokondriernas funktion. För att skydda sig själva skiftar cellerna till glukos som huvudsaklig energikälla. Det är ett tillstånd känt som aerob glykolys eller Warburg-effekten, den är vanligt förekommande även i cancerceller.

Den ökade glukosförbrukningen kan leda till subklinisk hypoglykemi, vilket i sin tur aktiverar stresshormoner som försöker motverkar insulinets verkan. Resultatet blir kroniskt förhöjda nivåer av både insulin och blodsocker – kärnan i insulinresistens.

Nyhetsbrev

Nya perspektiv på diabetes och cancer

Shanahan hävdar att RBD-oljor bidrar till en metabol “feltolkning” där kroppen ständigt tror att den har energibrist, vilket driver upp blodsockret över tid. Detta kan skapa en ond cirkel av metabol dysreglering som inte bara riskerar att leda till typ 2-diabetes, utan även fertilitetsproblem, neurodegenerativa sjukdomar och cancer – alla tillstånd med starka kopplingar till oxidativ stress.

En logisk slutsats

Författaren kritiserar starkt den etablerade idén att mättat fett orsakar hjärtsjukdom, och ifrågasätter de amerikanska kostrådens långvariga stöd för fleromättade oljor. Hon hänvisar till historiska försök där RBD-oljor ökade dödligheten i cancer, men där resultaten marginaliserats.

Slutsats

Shanahans modell föreslår att vår ökade konsumtion av industriellt bearbetade fröoljor förändrat kroppens metabolism på cellulär nivå, med långtgående konsekvenser. Om modellen stämmer kan insatser mot insulinresistens och cancer kräva en grundläggande omvärdering av vilka fetter vi bör betrakta som hälsosamma.

Bo Engborg

Källa: The energy model of insulin resistance: A unifying theory linking seed oils to metabolic disease and cancer
Catherine Shanahan
Rebel Well, LLC, Orlando, FL, United States

https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2025.1532961/full

Effektivfriskvård

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

I'd like to continue anyway